Blog

Welke sauna past bij jou?


Een sauna ervaring is altijd persoonlijk; sommigen willen hoge temperaturen voor een kortstondige en intense saunabeleving. Anderen willen heerlijk ontspannen in een milde warmte waarin je langer kan vertoeven. Weer anderen genieten van de helende werking van de warmte voor gewrichten en spieren. Voor heel wat mensen draagt het gebruik van essentiële oliën, met uiteenlopende eigenschappen, bij tot het algemeen welzijn.

Er bestaan ontzettend veel ontwerpen van sauna’s. De kachel, gebruikte houtsoorten, de banken, verlichting en vorm van de sauna zijn allemaal belangrijke dingen maar bieden geen garantie voor een aangename sauna ervaring. Een goede sauna wordt best afgestemd op de wensen van de gebruiker.

Bekijk het gehele plaatje!

Bedenk eerst rustig wat voor jou belangrijk is als saunagebruiker en schrijf dit op. Welke stemming wil je realiseren? Hoe wil je je op je sauna voorbereiden? En wat na de saunabeurt? Waar wil je je omkleden? Waar wil je de handdoeken en andere benodigdheden bewaren? Hoe wil je de sauna betreden? Misschien geef je de voorkeur aan een terrasje waar je even kan rusten en je schoeisel kan plaatsen voor je de sauna binnengaat. Waar zet je de drankjes? Hoe wil je na de saunabeurt afkoelen?

Wedijveren met comfort en netheid

De traditionele Finse sauna blijft een topper maar waarom zouden we ons niet durven wagen aan nieuwe ontwikkelingen en materialen? Je kan nog steeds kiezen voor de traditionele houten banken maar je kan je evengoed laten verleiden door gemakkelijk te reinigen stoffen zittingen en zelfs kussens?

Bij het ontwerpen van een goede sauna wordt er ook nagedacht over de schoonmaak achteraf. Dit moet efficiënt en vooral ook snel kunnen verlopen. Helaas wordt hier bij veel saunamodellen weinig rekening gehouden. Dit wil je liever niet. Je koopt geen sauna om uiteindelijk nog meer werk te hebben.

Beheersbaarheid en aanpassingsvermogen

De kachel moet in staat zijn om in te spelen op je wensen en stemming. Stoom kan geurig, fris, zacht, warm of vochtig zijn. Wil je een milde warmte of wens je eerder een hoge temperatuur? Een kwaliteitsvolle kachel kan je deze mogelijkheden bieden. Kan je gemakkelijk het interieur aanpassen aan verschillende situaties of stemmingen?

Bedenk ook: verlichting, ventilatie, akoestiek en toegankelijkheid

Licht speelt eveneens een belangrijke rol bij de sauna ervaring. Een houtkachel met een ruit creëert een natuurlijk lichtspel. Een olielampje is vaak voldoende om de verlichting wat bij te sturen.Te fel licht of gekleurde leds, die soms ook nog van kleur veranderen, zijn niet altijd garantie voor de juiste sfeer. Biedt de sauna een zicht naar buiten of zit je eerder in een donkere ruimte zonder buitenzicht waar uiteraard bijverlichting een noodzaak wordt?

Een goed doordacht ventilatiesysteem brengt comfort tijdens de saunabeurt en maakt van de opgietmomenten een intense ervaring. De ventilatie is ook belangrijk bij het veilig gebruik van een houtkachel. Ook het saunagebouw zelf krijgt een langere levensduur bij een goede verluchting.

De toegankelijkheid van de sauna is een niet te verwaarlozen aspect van het ontwerp. Een gevaarlijk trapje kan de sfeer snel bederven. Hoe stap je de sauna binnen? Welke obstakels zijn er?

Het ontwerp houdt ook rekening met de akoestiek in de sauna. Het saunagebeuren is voor veel mensen een sociaal gebeuren waar gepraat en gediscussieerd wordt.

Kortom: Zet alle dingen even goed op een rijtje voor je overgaat tot de aankoop van een sauna. Laat je niet te snel verleiden door een aantrekkelijke prijs alleen maar denk vooral na over wat je precies wil. Op deze manier zal je veel langer genieten van je aankoop, misschien wel je leven lang.

Onze Löyly sauna kan je bij ons zelf komen testen. Maak een vrijblijvende afspraak en ontdek wat onze buitensauna voor u kan betekenen.

Meer weten over sauna? Klik hier.

Peter


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens

 

GSM nummer:

+32 (0)472 02 49 03 ​

(Ook op WhatsApp bereikbaar)

E-mail: info@wellnessopwieltjes.be

 

Wellness op Wieltjes

Per adres Bofort NV

Treurenborg 9, Kaai 420

Antwerpen, 2030

België 

Hukka-design-logo.png
logo-finnsauna-w.png
kolo-logo.png
OSMIA-finland-logo.jpg
TyloHelo.png
    nikkarien-logo.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2021 door Wellness op Wieltjes.