Blog

Het belang van de kachel en saunastenen


Sauna’s zijn traditioneel verwarmd met een houtkachel. Je kan de saunakachel vergelijken met de motor van je auto. De stenen kan je dan vergelijken met de olie in de motor.

De kachel is normaal één van de duurste onderdelen van de sauna. De kachel bepaalt uiteindelijk de sauna-ervaring die je beleeft. De kachel heeft namelijk invloed op 3 aspecten van de sauna-ervaring: temperatuur, ventilatie en sfeer. Over de temperatuur: Wat is de opwarmsnelheid? Een eenvoudige elektrische kachel met weinig stenen warmt de sauna sneller op en is interessant voor wie even snel een saunabeurt wenst. Bij een houtkachel moet de warmte eerst worden geabsorbeerd door de stenen. Dit kan een uur of anderhalf uur duren en dan pas kan je in de sauna. Eens de warmte in de stenen van de kachel is opgeslagen, kan je lang genieten van de uitgestraalde warmte. Wil je vaak opgieten? Een grote hoeveelheid stenen kan de temperatuur gemakkelijker constant houden, zelfs bij opgieten met koud water. Je kan ook gemakkelijk zelf de verhouding tussen de warmte en de vochtigheid in de sauna sturen. Over de ventilatie: Tijdens het opgieten verandert de samenstelling van de lucht in de sauna drastisch. Wordt er voldoende zuurstof aangevoerd om dit te compenseren? Wordt er alles aan gedaan om te zorgen dat de houtkachel niet jouw zuurstof maar zijn eigen zuurstofvoorziening gebruikt? Worden de schadelijke gassen correct afgevoerd? Een elektrische kachel verbruikt geen zuurstof uit de saunacabine en is in die zin veiliger in gebruik. Vaak zijn er te weinig voorzieningen gemaakt om de luchtkwaliteit in de sauna te garanderen. Sommige constructeurs houden de cabine goed dicht om snel op te warmen en hoge temperaturen te creëren maar voorzien niet de nodige ventilatie. Over de sfeer: Een houtkachel zorgt voor een mooi lichtspel in je sauna. Het geluid en de geur van brandend hout, liefst gedroogd berkenhout, draagt bij tot de juiste sfeer. Het tikkend geluid van een op- en afslaande thermostaat van een goedkope elektrische kachel kan storend werken.

Net zoals motorolie moet je eveneens de stenen van je kachel af en toe vervangen. Zelfs de beste stenen breken na een tijdje door de hitte van de kachel. Normaal vervang je jaarlijks de stenen.

Het aantal stenen in je kachel is van groot belang en moet in verhouding zijn tot de grootte van je sauna. Het basisidee is simpel, hoe groter de sauna hoe meer stenen. Heel wat saunakachels die bij een sauna worden aangeboden, schieten hier ruim te kort, zeker bij de elektrische modellen is de stenenvoorraad vaak te beperkt. De saunakachel van een sauna voor drie personen van Wellness op Wieltjes bevat al ruim 120 kg stenen!

Een goede saunasteen voldoet aan de volgende kenmerken: hitte bestendigheid, warmte geleidingsvermogen, warmte opslagcapaciteit, vorm, dichtheid en geur. Onjuist geselecteerde stenen kunnen geurhinder veroorzaken!

De stenen zijn zichtbaar en worden dus best aangepast aan het interieur. De keuze is beperkt maar er zijn ruwe, afgeronde en bijna bolvormige stenen te verkrijgen in zwart, grijs en wit.

De stenen worden rond de houtkachel of de weerstanden van de elektrische kachel geplaatst. Belangrijk is dat er tussen de stenen lucht kan stromen. De grotere stenen leg je best onderaan en de kleinere stenen bovenaan in de kachel. Platte stenen plaats je best rechtop. Sluit de elektrische weerstand niet volledig af met kleine stenen om oververhitting te voorkomen. Een houtgestookte kachel mag je dan weer hoog opstapelen met stenen.

Kortom: een sauna is meer dan een cabine met een kachel erin waar je na korte tijd zwetend en hijgend buitenkomt. Net zoals bij de keuze van een fles wijn, een whisky, ons dagelijks brood of zelfs onze Belgische frietjes, zijn het de 'kleine' dingen die het 'grote' verschil maken. Kleine dingen die ervoor zorgen dat we onze boterham lekkerder vinden dan die van een andere bakker.

Zo is het ook bij de keuze van een sauna. Het zijn de kleine dingen die ons uiteindelijk het verschil kunnen geven tussen een ‘ordinaire zweethut’ en een heerlijke ‘sauna-ervaring’.

Meer weten over sauna? Klik hier.

Peter


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens

 

GSM nummer:

+32 (0)472 02 49 03 ​

(Ook op WhatsApp bereikbaar)

E-mail: info@wellnessopwieltjes.be

 

Wellness op Wieltjes

Per adres Bofort NV

Treurenborg 9, Kaai 420

Antwerpen, 2030

België 

Hukka-design-logo.png
logo-finnsauna-w.png
kolo-logo.png
OSMIA-finland-logo.jpg
TyloHelo.png
    nikkarien-logo.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2021 door Wellness op Wieltjes.