Blog

Waarom Finland houdt van sauna's


Het enige Finse woord dat we van deze verder onverstaanbare taal gemeen hebben is "sauna". Maar wat het precies is, en hoeveel het voor de Finnen betekent, wordt vaak verkeerd begrepen - het gaat zeker niet over flirten en sex.

In een nauwelijks verlichte houten kamertje zitten naakte mannen in stilte te zweten. De ene slaat zich herhaaldelijk met berken takken. Een andere staat recht, neemt een pollepel water en giet die voorzichtig over de verwarmde stenen van de kachel in de hoek.

Er is een sissend geluid.

Binnen enkele seconden kruipt een golf van vochtige warmte rond de enkels en over je benen voordat het je hele lichaam omhult. Je poriën openen en het zweet bedekt je van top tot teen.

Dit badritueel wordt al duizenden jaren uitgevoerd in heel Finland, sinds de eerste kolonisten een sloot groeven in de grond en een stapel stenen verwarmden. Water werd op de hete stenen gegoten en transformeerde in hete damp, in Finland bekend als Löyly .

Elke Finse sauna heeft zijn eigen karakter en zijn eigen kenmerkende Löyly . Hoe beter de Löyly , des te aangenamer de sauna.

Voor degenen die zwaar fysiek werk verrichten, biedt de sauna een welkome verlichting voor de pijnlijke spieren.

Sauna’s kunnen eveneens worden gebruikt bij lagere temperaturen en waren vaak aanwezig in het hart van de belangrijkste gebeurtenissen van het leven van een Fin.

Vrouwen bevielen in hen, omdat de muren van de traditionele rooksauna’s bekleed waren met natuurlijke en steriele bacteriën van het roet van de kachel, waardoor het de schoonste kamer in het huis was.

Sauna's waren ook de plek voor zuiverende rituelen vòòr het huwelijk, en de lichamen van de doden werden gewassen en voorbereid voor de begrafenis op de houten bankjes.

Voor veel Finnen was de sauna de heiligste kamer in het huis en het meest nauw verbonden met hun welzijn.

"Finnen zeggen dat de sauna een apotheek is voor de armen", zegt Pekka Niemi, een 54-jarige uit Helsinki, die ongeveer drie uur per dag besteedt in de sauna, zes dagen per week. "Als een zieke niet wordt genezen door teer, geesten of de sauna, dan zullen ze sterven," voegt hij eraan toe, onder vermelding van een Finse spreekwoord ('geesten' betekent hier alcohol, terwijl teer historisch werd gebruikt als een antiseptisch middel).

Vandaag is Finland een land met 5,3 miljoen mensen en 3,3 miljoen sauna's, gebouwd in huizen, kantoren, fabrieken, sportcentra, hotels, schepen en diep onder de grond in de mijnen.

99% Van de Finnen nemen ten minste één keer per week een sauna, en nog veel meer als ze hun zomerhuisje op het platteland bezoeken. Het leven lijkt hier te draaien rond de sauna en een nabijgelegen meer wordt gebruikt om af te koelen.

Hoewel de sauna nu een plek is voor ontspanning en plezier, zo is het in lang vervlogen tijden anders geweest.

"Kinderen werden onderwezen zich te gedragen in een sauna, alsof ze in de kerk waren," vertelt Jarmo Lehtola goedkeurend. Hij komt uit Saunaseura, de Finse sauna Society, een organisatie gewijd aan de handhaving en behoud van de traditionele sauna cultuur. Opgericht in 1937, is dit een prive-club van 4200 leden, gelegen op een eiland op 15 minuten rijden met de bus van het centrum van Helsinki. Omgeven door een zilveren berkenbos, kijkt het uit op de rustige Baltische Zee.

Een bordje op de deur geeft aan dat je uw mobiele telefoon moet uitschakelen.

"Sauna is voor je geest. Het helpt je om te kalmeren in een moderne maatschappij waar het is nooit stil," zegt Lehtola. "Je betreedt deze meditatieve plek. Het is donker en het is meestal zo heet dat je niet wilt spreken." Er zijn een aantal basisregels. Geen eten of drinken is toegestaan ​​in de sauna en als je spreekt, mag je je werk, titel of religie niet bespreken. Leden kunnen kiezen tussen een elektrische sauna, twee houtgestookte sauna's en drie rooksauna's - allemaal verschillend in warmte en intensiteit.

De meeste Finnen beschouwen traditionele rooksauna’s als de beste vanwege de zeer zachte Löyly die ze produceren. Het duurt ongeveer vijf uur om de sauna op te warmen en roet te produceren die de houten wanden in een dikke zwarte laag bedekt. De banken worden schoon geschrobd, maar de saunagasten worden geadviseerd niet te leunen tegen de muur, tenzij ze een roetzwarte rug willen.

In tegenstelling tot de houtgestookte sauna's, maken rooksauna’s gebruik van een kachel zonder schoorsteen. De rook verdwijnt door een klein gat in het plafond voordat je binnen komt. Je kan alles nog steeds ruiken, een aangenaam gevoel dat je geest transporteert naar het bos zonder dat je er fysiek bent. Geen kleren of badpakken zijn toegestaan. Elk deel van het lichaam moet goed worden gereinigd.

Mannen en vrouwen bezoeken de sauna apart, tenzij zij leden zijn van dezelfde familie. De ouders gaan met hun kinderen tot de kinderen tieners worden of wanneer ze de neiging hebben om de sauna alleen te gebruiken of met vrienden. Er is een wijdverbreide misvatting dat sauna dé plek is om sex te bedrijven. "Het heeft in tegendeel niets te maken met seks in Finland," zegt Lehtola met nadruk. "Maar in plaatsen als Duitsland in de jaren 1970 en '80 draaide het allemaal om sex in de sauna."

De schrijver van dit artikel houdt vol dat hij nog nooit heeft genoten van een sauna buiten de grenzen van Finland, ondanks het proberen in vele landen.

Om de waarheid te vertellen, hij zou ook niet tevreden zijn met sommige publieke sauna’s in Helsinki. Twee sauna’s - Kotiharju en Arla - dateren uit de jaren 1920 en kunnen worden gevonden in Kallio, een traditioneel werkende klasse district.

Fabrieksarbeiders die in woningen leefden zonder badkamer gebruikten deze sauna's om te ontspannen, te socialiseren en schoon te worden geschrobd door wasvrouwen. Nu zijn er nieuwe bewoners in het gebied - studenten, kunstenaars en avontuurlijke toeristen – zij komen om te zweten en een koud biertje te drinken.

Bij Arla dan weer heerst een stemming in schril contrast met de strakke en traditionele sfeer van Saunaseura's. Mensen lijken hier te genieten van praten met naakte vreemden, zolang als het maar pijnlijk heet is. En er is alcohol ook. Buiten in een binnenplaats liggen saunagasten gewikkeld in handdoeken met geopende flessen bier, terwijl de stoom stijgt van hun lichaam.

Vroeger waren er meer dan 100 openbare sauna's in Helsinki, met één op bijna elke hoek van de straat. Maar het aantal begon te dalen in de jaren 1950 toen mensen begonnen huizen te bouwen, compleet met privé sauna inbegrepen. De hoofdstad heeft nu slechts vier openbare sauna's .Eén daarvan is de gloednieuwe Kulttuurisauna of Culture Sauna - de eerste nieuwe sauna in de stad sinds een halve eeuw.

Het Finse parlement heeft een eigen saunakamer voor Kamerleden om in te debatteren en al de Finse diplomatieke en consulaire missies over de hele wereld hebben hun eigen sauna.

Voormalig president en Nobelprijswinnaar Martti Ahtisaari gebruikte saunadiplomatie - diplomatieke bijeenkomsten in de sauna - om de onderhandelingen van Tanzania naar Indonesië verder te zetten.

Alle Finnen hebben een favoriete sauna.

Voor de 35-jarige Minna Kurjenluoma is het een sauna door haar grootvader gebouwd voor de familie in de jaren 1940 aan de oever van een meer naast een bos in het noordoosten van Finland.

"Het is heel traditioneel en eenvoudig. Er is geen elektriciteit en het is er weinig verlicht, zodat je nood hebt aan een paar kaarsen," zegt ze. "De Löyly is de beste omdat het erg zacht en vochtig is en omdat alle houten delen van de sauna erg oud en zacht zijn."

Voor Kurjenluoma, speelde de saunaeen belangrijke rol bij het opgroeien. "Als je de ​​sauna deelt met je oma, heb je het lichaam van een oudere vrouw gezien zonder kleren en ik denk dat dat geweldig is omdat je zo iets niet vaak ziet. Het is heel anders dan wat ze in de magazines steeds voorschotelen. "

Na afkoelen in de Oostzee in Saunaseura, vraag ik Jarmo Lehtola hoe het leven zou zijn zonder sauna's.

"Er zou geen Finland zonder de sauna zijn. Het zit in ons DNA," zegt hij.

"Als iemand wil begrijpen wat het is om een ​​Fin zijn dan moet je leren begrijpen wat een sauna is. Als je geen sauna ervaart dan heb je geen Finland ervaren."

Bron: www.bbc.com


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens

 

GSM nummer:

+32 (0)472 02 49 03 ​

(Ook op WhatsApp bereikbaar)

E-mail: info@wellnessopwieltjes.be

 

Wellness op Wieltjes

Per adres Bofort NV

Treurenborg 9, Kaai 420

Antwerpen, 2030

België 

Hukka-design-logo.png
logo-finnsauna-w.png
kolo-logo.png
OSMIA-finland-logo.jpg
TyloHelo.png
    nikkarien-logo.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2021 door Wellness op Wieltjes.