Blog

De Finse cultuur stoomt! Vlaanderen stoomt mee!


Photo: Visit Finland / Harri Tarvainen

3,3 Miljoen! Dit is het meest recente aantal bestaande sauna’s in Finland. Ik denk dat dit volstaat om uit te drukken hoe belangrijk de Finse saunacultuur voor hen is.

Onze moderne levenswijze heeft de manier waarop we willen herbronnen gewijzigd. Ook al is het wellness aanbod nog nooit zo groot en verscheiden geweest, toch blijft elke Fin trouw zweren aan de Finse saunatraditie.

Saunarituelen en tradities

In tegenstelling tot wat je misschien reeds hoorde, zijn er geen regels die zeggen hoe lang en hoe vaak per week je in de sauna moet. Je kan op veel manieren genieten van een Finse sauna. Je bepaalt dit helemaal zelf en zoals jij het aanvoelt wat het beste is. En het leuke ervan is, dat de Finnen dit respecteren.

Je hebt vele rituelen rond de sauna zoals het maken van een bosje berkentakken, hout hakken, de houtkachel aansteken en vooral niet te vergeten enkele biertjes koud te zetten in de ijskast. De meest traditionele saunavorm is de rooksauna. Het duurt wel zes tot acht uur voor de sauna klaar is voor gebruik. Maar de ervaring die je dan beleeft, zou het wachten waard zijn.

Schrik niet dat je in verstedelijkt gebied Finnen ziet rondlopen in badjassen en gesluierd in handdoeken en gekke vilten hoedjes op hun hoofden. Ofwel komen ze van de sauna of ze gaan er naartoe. Dit is heel normaal op plaatsen waar een sauna wordt gedeeld onder de buren.

Ooit een sauna beleefd op een onverwachte plaats?

Wist je dat je een sauna kan bouwen op veel verschillende manieren en dat alleen uw eigen fantasie de limiet is? Een auto of bus, een eenvoudige tent in de wildernis, een iglo, een oude telefooncel, een gondel van een skilift,… In Finland kan je om het even waar genieten van hete stoom in een sauna.

Saunatradities evolueren

De positieve effecten van sauna voor de gezondheid zijn niet te ontkennen. Vandaag kan je een saunasessie combineren met yoga, mindfulness, een massage, een gelaatsverzorging etc. om het relaxerende effect nog te vergroten.

Wellness In & Out

Op zondag 20 november 2016 kan je tussen 10.00 en 16.00 genieten en proeven van verschillende facetten van gezondheid, welzijn en lekkers. Meer info vind je op http://www.wellnessopwieltjes.be/wellness-in-out . Schrijf je snel in!

WRITTEN BY BRUCE DESCHAMPS

French Travel Blogger & Wilderness Guide in love with the great outdoors. The Finnish Lapland is my favorite playground!


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens

 

GSM nummer:

+32 (0)472 02 49 03 ​

(Ook op WhatsApp bereikbaar)

E-mail: info@wellnessopwieltjes.be

 

Wellness op Wieltjes

Per adres Bofort NV

Treurenborg 9, Kaai 420

Antwerpen, 2030

België 

Hukka-design-logo.png
logo-finnsauna-w.png
kolo-logo.png
OSMIA-finland-logo.jpg
TyloHelo.png
    nikkarien-logo.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2021 door Wellness op Wieltjes.