Blog

De Finse cultuur stoomt! Vlaanderen stoomt mee!


Photo: Visit Finland / Harri Tarvainen

3,3 Miljoen! Dit is het meest recente aantal bestaande sauna’s in Finland. Ik denk dat dit volstaat om uit te drukken hoe belangrijk de Finse saunacultuur voor hen is.

Onze moderne levenswijze heeft de manier waarop we willen herbronnen gewijzigd. Ook al is het wellness aanbod nog nooit zo groot en verscheiden geweest, toch blijft elke Fin trouw zweren aan de Finse saunatraditie.

Saunarituelen en tradities

In tegenstelling tot wat je misschien reeds hoorde, zijn er geen regels die zeggen hoe lang en hoe vaak per week je in de sauna moet. Je kan op veel manieren genieten van een Finse sauna. Je bepaalt dit helemaal zelf en zoals jij het aanvoelt wat het beste is. En het leuke ervan is, dat de Finnen dit respecteren.

Je hebt vele rituelen rond de sauna zoals het maken van een bosje berkentakken, hout hakken, de houtkachel aansteken en vooral niet te vergeten enkele biertjes koud te zetten in de ijskast. De meest traditionele saunavorm is de rooksauna. Het duurt wel zes tot acht uur voor de sauna klaar is voor gebruik. Maar de ervaring die je dan beleeft, zou het wachten waard zijn.

Schrik niet dat je in verstedelijkt gebied Finnen ziet rondlopen in badjassen en gesluierd in handdoeken en gekke vilten hoedjes op hun hoofden. Ofwel komen ze van de sauna of ze gaan er naartoe. Dit is heel normaal op plaatsen waar een sauna wordt gedeeld onder de buren.

Ooit een sauna beleefd op een onverwachte plaats?

Wist je dat je een sauna kan bouwen op veel verschillende manieren en dat alleen uw eigen fantasie de limiet is? Een auto of bus, een eenvoudige tent in de wildernis, een iglo, een oude telefooncel, een gondel van een skilift,… In Finland kan je om het even waar genieten van hete stoom in een sauna.

Saunatradities evolueren

De positieve effecten van sauna voor de gezondheid zijn niet te ontkennen. Vandaag kan je een saunasessie combineren met yoga, mindfulness, een massage, een gelaatsverzorging etc. om het relaxerende effect nog te vergroten.

Wellness In & Out

Op zondag 20 november 2016 kan je tussen 10.00 en 16.00 genieten en proeven van verschillende facetten van gezondheid, welzijn en lekkers. Meer info vind je op http://www.wellnessopwieltjes.be/wellness-in-out . Schrijf je snel in!

WRITTEN BY BRUCE DESCHAMPS

French Travel Blogger & Wilderness Guide in love with the great outdoors. The Finnish Lapland is my favorite playground!


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens


Bedrijfsnaam: Peter Bauwens

Commerciële naam: Wellness op Wieltjes  Adres: Bordekensstraat 79a

1981 Hofstade  

info@wellnessopwieltjes.be  

0473 57 48 01  

Ondernemingsnummer: BE0649.766.772 

IBAN: BE20 0689 0498 3856

BIC: GKCCBEBB

zcheque_10.jpg
lahtiset-logo.jpg
OSMIA-finland-logo.jpg
nystad-logo.gif
Hukka-design-logo.png
nikkarien-logo.png
TyloHelo.png
kolo-logo.png
    logo-finnsauna-w.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2016 door Peter Bauwens