Blog

10 Saunaweetjes voor beginners

Wat zou je wel en niet moeten doen in een Finse sauna? Om je op weg te helpen, hebben we voor jou een lijstje samengesteld met 10 tips. Natuurlijk zijn er geen strikte regels! Als je over iets onzeker bent, neem gerust met ons contact op. Het belangrijkste is dat je geniet en tot rust komt in de Finse sauna. En hoe je dat doet mag je helemaal zelf bepalen.

 1. Sauna is goed voor bijna iedereen. Zoals een oud Fins spreekwoord zegt: ‘Als sauna, sterke drank en tabak niet helpen, dan is de ziekte hoogstwaarschijnlijk fataal’.

 2. Iemand bij je thuis uitnodigen voor een saunabeurt geeft blijk van veel respect. Een Finse sauna nodigt uit om tot gesprek te komen en zo elkaar beter te leren kennen. In de Finse sauna werden er zo al heel wat afspraken gemaakt en beslissingen genomen, zelfs politieke beslissingen.

 3. De Finse sauna is er voor reiniging en ontspanning. Er is dus geen verband met sexueel getinte activiteiten.

 4. De Finnen nemen het liefste een sauna volledig naakt, zelfs met vreemden erbij. Naaktheid is natuurlijk en je hoeft je niet te schamen voor je lichaam. Uiteraard bepaal je zelf of je liever een badpak draagt. In een publieke sauna is het dragen van een badpak verboden omwille van de hygiëne. Thuis doe je wat je zelf wil.

 5. In Finland nemen mannen en vrouwen vaak gescheiden een sauna, behalve in familieverband. Bij ons zitten mannen en vrouwen gewoon bij elkaar.

 6. De traditionele saunagangers hebben geen behoefte aan speciale lichteffecten, relaxerende muziek en aroma’s. Authentieke Finse sauna’s zijn donker, stil en ruiken alleen naar verse berkenhouten takken. Toch blijkt gepaste muziek en licht toch een gunstig effect te hebben op de sfeer in de sauna.

 7. Een goede Finse sauna wordt verwarmd door een kachel met veel stenen (minstens 100 kg). Water gieten op de hete massa stenen geeft een heerlijk stoomeffect. Finnen noemen dit de “löyly”. Hoe beter de löyly hoe beter de sauna. De warmte van de sauna bepaal je helemaal zelf. Het hoeft niet gloeiend heet te zijn. Een milde warmte zorgt voor een langere saunasessie en geeft meer relaxatie. Belangrijk is wel dat je voeten warm hebben. Een sauna met koude vloer is niet aangenaam.

 8. Je mag zo vaak water gieten over de stenen als je zelf wenst. De vochtigheidsgraag stijgt en wordt de sauna te heet, dan zet je gewoon even de deur open. Je kan ook naar buiten gaan om af te koelen. Hou wel rekening met andere saunagangers.

 9. Finnen houden ervan om zichzelf te slaan met verse berkentakken. Dit doen ze om de bloedsomloop te stimuleren. Het lijkt op zelfpijniging maar het is eigenlijk wel lekker. Dit wordt meestal gedaan in de zomer als de takken heel vers zijn.

 10. Denk eraan om regelmatig te drinken. Beter regelmatig een beetje drinken dan om de twee uur een vol glas. Finnen zijn dol op bier, cider en softdrinks drinken in de sauna. Natuurlijk is water zeker gezonder!

Peter

Meer weten over sauna? Klik hier.

Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens


Bedrijfsnaam: Peter Bauwens

Commerciële naam: Wellness op Wieltjes  Adres: Bordekensstraat 79a

1981 Hofstade  

info@wellnessopwieltjes.be  

0473 57 48 01  

Ondernemingsnummer: BE0649.766.772 

IBAN: BE20 0689 0498 3856

BIC: GKCCBEBB

zcheque_10.jpg
lahtiset-logo.jpg
OSMIA-finland-logo.jpg
nystad-logo.gif
Hukka-design-logo.png
nikkarien-logo.png
TyloHelo.png
kolo-logo.png
  logo-finnsauna-w.png
  jokipiinpellava_logo.png

  2016 door Peter Bauwens