Blog

10 Finse saunafeiten!


bron: http://www.helsinkisaunaday.fi/wiki

1. De sauna is de Finse kruising van een zweethut met een badhuis zoals het bestaat in vele culturen over de ganse wereld. Finse sauna’s worden nu gebruikt in vele landen.

2. De meest traditionele sauna in Finland is de rooksauna. Deze sauna’s hebben aarden vloeren, een gat in het plafond waarlangs de rook kan ontsnappen en heel kleine venstertjes, als die er al zijn.

3. Traditioneel was het de gewoonte dat Finnen dagelijks een sauna namen. In de 20ste eeuw werd twee maal per week de norm, meestal op woensdagen en zaterdagen. Uiteindelijk werd zaterdag dé saunadag in de Finse cultuur, om het vuil van de afgelopen week eraf te wassen en fris de nieuwe week te kunnen starten.

4. De snelle verstedelijking vanaf het einde van de 19de eeuw droeg mede bij tot het oprichten van publieke sauna’s. Deze sauna’s waren brandveilig gemaakt voor de stad. Vanaf 1950 begonnen deze publieke sauna’s dan weer te verdwijnen. Sauna’s werden gebouwd in appartementsgebouwen en later vanaf 1960 werden de private sauna’s weer populair.

5. De meeste publieke sauna’s in Finland hebben aparte ruimtes voor mannen en vrouwen, maar zonder een minimumleeftijd.

6. Sauna’s werden traditioneel eveneens gebruikt om de zieken te behandelen en om te bevallen omdat de hitte voor meer hygiëne zorgt. Ze werden ook gebruikt om gerst te mouten en zelfs om vlees te roken. Wanneer nieuwe boerderijen werden gebouwd, diende de saunaplaats vaak als het eerste onderdeel van het huis waarin gewoond kon worden terwijl de andere gebouwen werden afgewerkt. Sauna’s werden ook gebruikt om dakloze arbeiders in onder te brengen.

7. De sauna werd gebruikt als een remedie tegen allerlei ziektes en kwaaltjes. Het was een plaats voor aderlatingen, massages en rechttrekken van ledematen. De sauna wordt nog steeds gebruikt ter voorkoming en/of behandeling van verkoudheden. Dat je er de griep mee kan voorkomen is nooit bewezen.

8. Onder de mythische bewoners van het Finse huis, was de ‘sauna-elf’ verantwoordelijk voor de sauna en de saunasessies. De saunasessie van zaterdag moest vroeg genoeg beginnen zodat er geen inbreuk werd gedaan op de regels van de volgende heilige dag. Schelden is niet toegestaan in de sauna om te voorkomen dat de sauna-elf misnoegd zou zijn. De sauna-elf verdreef ook mensen die te lang in de sauna zouden verblijven.

9. Men dacht dat het saunaritueel een bovennatuurlijke reiniging was voor lichaam en ziel. Daarom gaan Finnen nog steeds naar de sauna voor een belangrijke heilige feestdag.

10. De werelds grootste houtgestookte sauna vind je in de Finse Zeevaartschool in Suomenlinna. Deze werd gebouwd in 1904, is 65 vierkante meter groot en 5 meter hoog en kan tot 180 kadetten bevatten.


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens

 

GSM nummer:

+32 (0)472 02 49 03 ​

(Ook op WhatsApp bereikbaar)

E-mail: info@wellnessopwieltjes.be

 

Wellness op Wieltjes

Per adres Bofort NV

Treurenborg 9, Kaai 420

Antwerpen, 2030

België 

Hukka-design-logo.png
logo-finnsauna-w.png
kolo-logo.png
OSMIA-finland-logo.jpg
TyloHelo.png
    nikkarien-logo.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2021 door Wellness op Wieltjes.