Blog

Finse onderzoekers ontdekten onverwachte effecten op de gezondheid dankzij de sauna: "De kwesti


Mannen die elke dag een sauna nemen zouden 66% minder kans hebben om geheugenstoornissen te ontwikkelen dan mannen die slechts één keer per week in de sauna gaan.

Volgens een recent onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland, zou een regelmatig saunabezoek het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en andere dementie verminderen. Volgens de studie zouden mannen die 4 tot 7 keer per week een sauna nemen 66% minder kans hebben op dementie dan één keer per week saunabaden. Bij de ziekte van Alzheimer verlaagt het risico met 65%. Twintig jaar lang werden 2315 mannen tussen de 42 en 60 jaar gevolgd die door erfelijkheidsfactoren banden hebben met geheugenstoornissen. De mannen gingen gemiddeld 15 minuten per keer in de sauna.

Verdere studies zijn nodig

Het precieze resultaat moet verder worden onderzocht. Eerdere studies hebben aangetoond dat regelmatig saunabaden een gunstige invloed heeft op hart-gerelateerde ziekten. Sauna heeft een positief effect op het cardiovasculaire systeem. De sauna verhoogt uw hartslag, maar nadien is de bloeddruk lager. Het feit dat saunabaden prettig is en de stress doet verminderen heeft ook een gunstige invloed op onze hart en bloedvaten. Deze studie is nog maar een begin. De resultaten zijn in elk geval van die aard dat verder onderzoek zal gebeuren. De sauna doet wat met ons lichaam. En het is meer dan alleen een zalig ontspannen warmtegevoel geven, dat is duidelijk.

Elke dag in de sauna

Het verrassende resultaat van het onderzoek heeft ook brede belangstelling getrokken tot in het buitenland. Voor de Finnen hoort de sauna bij het cultureel erfgoed. Het is opmerkelijk dat meer en meer mensen in het buitenland ook interesse tonen voor de Finse sauna. Het beste besluit dat we uit dit onderzoek kunnen trekken volgens Professor Laukkanen is dat we voor één keer eens niet de aangename dingen in het leven moeten beperken maar net andersom. We kunnen gerust elke dag een sauna nemen, elke dag genieten van de warmte, zonder ons zorgen hoeven te maken of het wel gezond is, in tegendeel zelfs! Gezondheidseducatie heeft ons al veel verboden. Maar dit is een positieve toon. Doe gezond verder en … spring gerust elke dag in je sauna voor een kwartiertje of een half uur.

Erika Akman


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens

 

GSM nummer:

+32 (0)472 02 49 03 ​

(Ook op WhatsApp bereikbaar)

E-mail: info@wellnessopwieltjes.be

 

Wellness op Wieltjes

Per adres Bofort NV

Treurenborg 9, Kaai 420

Antwerpen, 2030

België 

Hukka-design-logo.png
logo-finnsauna-w.png
kolo-logo.png
OSMIA-finland-logo.jpg
TyloHelo.png
    nikkarien-logo.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2021 door Wellness op Wieltjes.