Blog

Finse onderzoekers ontdekten onverwachte effecten op de gezondheid dankzij de sauna: "De kwesti


Mannen die elke dag een sauna nemen zouden 66% minder kans hebben om geheugenstoornissen te ontwikkelen dan mannen die slechts één keer per week in de sauna gaan.

Volgens een recent onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland, zou een regelmatig saunabezoek het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en andere dementie verminderen. Volgens de studie zouden mannen die 4 tot 7 keer per week een sauna nemen 66% minder kans hebben op dementie dan één keer per week saunabaden. Bij de ziekte van Alzheimer verlaagt het risico met 65%. Twintig jaar lang werden 2315 mannen tussen de 42 en 60 jaar gevolgd die door erfelijkheidsfactoren banden hebben met geheugenstoornissen. De mannen gingen gemiddeld 15 minuten per keer in de sauna.

Verdere studies zijn nodig

Het precieze resultaat moet verder worden onderzocht. Eerdere studies hebben aangetoond dat regelmatig saunabaden een gunstige invloed heeft op hart-gerelateerde ziekten. Sauna heeft een positief effect op het cardiovasculaire systeem. De sauna verhoogt uw hartslag, maar nadien is de bloeddruk lager. Het feit dat saunabaden prettig is en de stress doet verminderen heeft ook een gunstige invloed op onze hart en bloedvaten. Deze studie is nog maar een begin. De resultaten zijn in elk geval van die aard dat verder onderzoek zal gebeuren. De sauna doet wat met ons lichaam. En het is meer dan alleen een zalig ontspannen warmtegevoel geven, dat is duidelijk.

Elke dag in de sauna

Het verrassende resultaat van het onderzoek heeft ook brede belangstelling getrokken tot in het buitenland. Voor de Finnen hoort de sauna bij het cultureel erfgoed. Het is opmerkelijk dat meer en meer mensen in het buitenland ook interesse tonen voor de Finse sauna. Het beste besluit dat we uit dit onderzoek kunnen trekken volgens Professor Laukkanen is dat we voor één keer eens niet de aangename dingen in het leven moeten beperken maar net andersom. We kunnen gerust elke dag een sauna nemen, elke dag genieten van de warmte, zonder ons zorgen hoeven te maken of het wel gezond is, in tegendeel zelfs! Gezondheidseducatie heeft ons al veel verboden. Maar dit is een positieve toon. Doe gezond verder en … spring gerust elke dag in je sauna voor een kwartiertje of een half uur.

Erika Akman


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens


Bedrijfsnaam: Peter Bauwens

Commerciële naam: Wellness op Wieltjes  Adres: Bordekensstraat 79a

1981 Hofstade  

info@wellnessopwieltjes.be  

0473 57 48 01  

Ondernemingsnummer: BE0649.766.772 

IBAN: BE20 0689 0498 3856

BIC: GKCCBEBB

zcheque_10.jpg
lahtiset-logo.jpg
OSMIA-finland-logo.jpg
nystad-logo.gif
Hukka-design-logo.png
nikkarien-logo.png
TyloHelo.png
kolo-logo.png
    logo-finnsauna-w.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2016 door Peter Bauwens