Blog

Hou dankzij een saunabeurt je bloeddruk onder controle


Regelmatig saunagebruik vermindert het risico van verhoogde bloeddruk. Dit werd ontdekt in de uitgebreide follow-up studie aan de Universiteit van Oost-Finland. Het risico op verhoogde bloeddruk bij 4 tot 7 saunabeurten per week was bij mannen bijna 50 procent minder dan één keer per week in sauna. De resultaten werden gepubliceerd in het American Journal of Hypertension.

In hetzelfde onderzoeksproject is eveneens aangetoond dat regelmatig saunagebruik het risico op cardiovasculaire sterfte vermindert. Volgens de onderzoekers kan dit deels worden verklaard door de gunstige effecten van sauna op de bloeddruk. Verhoogde bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

De risicofactoren voor coronaire hartziekten werden geanalyseerd door 1621 mannen van middelbare leeftijd van Oost-Aziatische afkomst die geen hoge bloeddruk hadden aan het begin van het onderzoek. De mannen waren verdeeld in drie categorieën op basis van de saunagewoonten: een keer per week sauna's, 2-3 keer per week sauna's en 4-7 keer per week sauna's. Tijdens gemiddeld 22 jaar follow-up vond 15,5 procent van de mannen een verhoogde bloeddruk. Het risico op verhoogde bloeddruk was 24% lager bij 2-3 keer per week sauna en zelfs 46% minder bij 4-7 keer sauna per week, dan slechts één keer per week sauna!

De bloeddruk neemt af door verschillende mechanismen die in werking treden. Tijdens het baden stijgt de lichaamstemperatuur, waardoor de bloedvaten zwellen. In de sauna verbetert de endotheliale functie van bloedvaten, wat een positief effect heeft op de bloeddruk. Bij zweten komt het vocht uit het lichaam, dat ook een verlaging van de bloeddruk uitoefent. Baden kan ook de bloeddruk verlagen door een holistisch lichaamsontspanningseffect.

De studie van hetzelfde materiaal heeft onlangs ook aangetoond dat veel saunabeurten een lager risico geeft om acute en chronische longziekten op te lopen.


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens


Bedrijfsnaam: Peter Bauwens

Commerciële naam: Wellness op Wieltjes  Adres: Bordekensstraat 79a

1981 Hofstade  

info@wellnessopwieltjes.be  

0473 57 48 01  

Ondernemingsnummer: BE0649.766.772 

IBAN: BE20 0689 0498 3856

BIC: GKCCBEBB

zcheque_10.jpg
lahtiset-logo.jpg
OSMIA-finland-logo.jpg
nystad-logo.gif
Hukka-design-logo.png
nikkarien-logo.png
TyloHelo.png
kolo-logo.png
    logo-finnsauna-w.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2016 door Peter Bauwens