Blog

Sauna of infraroodcabine?


Warmtebeleving

Niets is zo persoonlijk als warmtebeleving. Waar de ene persoon al gaat zweten in de zomer-schaduw, vindt de ander het maar frisjes. Warmtebeleving is een uiterst subjectieve aangelegenheid en wat de ene persoon als een nadeel ervaart, vindt de ander juist een voordeel. Ditzelfde principe geldt ook voor de saunabeleving. Het is dus gevaarlijk om je alleen te laten leiden door wat 'men' zegt. Als je de kans hebt, probeer zoveel mogelijk systemen uit en bepaal zelf wat goed voor je is.

Meer gerichte warmte of overal lekker warm

De manier waarop je lichaam wordt opgewarmd is anders in een infraroodsauna dan in een Finse sauna. In een Finse sauna wordt de lucht in de cabine heel sterk opgewarmd. Je lichaam neemt die warmte op, waarna je begint te transpireren om je lichaamstemperatuur weer op peil te krijgen. Een infraroodcabine werkt anders: de omgevingslucht in de cabine warmt minder sterk op. De infraroodstraling werken rechtstreeks in op een bepaald deel van je lichaam, waardoor je lichaam zelf sterker opwarmt dan de lucht in de cabine. De cabine zelf blijft veel koeler dan bij een Finse sauna. Vaak is de vloer te koel en krijg je koude voeten. Dit kan je oplossen met een elektrische vloermat. Het laat geen twijfel dat de infraroodopties zuiniger zijn in verbruik dan een Finse sauna.

Luchtvochtigheid & temperatuur De luchttemperatuur in een infraroodcabine (40-50 °C) is lager dan bij de Finse sauna (70–90 °C). Bijgevolg kan je sneller in de infraroodcabine dan in de traditionele sauna. Een aantal mensen vinden lagere temperaturen een stuk aangenamer omdat ze bang zijn voor een benauwd gevoel. Een goede sauna lost dit op door voor een goede ventilatie te zorgen. Dit is een punt waar heel wat goedkope sauna's in gebreke komen. De luchtvochtigheid in een infraroodcabine is normaal en niet te regelen. Hierdoor kun je gewoon prettig ademhalen. In een Finse sauna kan je de luchtvochtigheid volledig zelf bepalen. Prefereer je een vochtige sauna? Door water op te gieten kan je de luchtvochtigheid zelf sturen. Er zijn mensen die dit ideaal vinden en de hoge luchtvochtigheid die hierdoor ontstaat juist nastreven. Je kan eveneens etherische oliën gebruiken.

Plaats Vaak wordt een infraroodcabine gekozen omdat het gemakkelijk te plaatsen is én omdat het niet veel ruimte inneemt. Ook sommige sauna's zijn gemakkelijk te plaatsen. De patiosauna van Löyly bijvoorbeeld bestaat uit 3 onderdelen die ter plaatse aan elkaar worden gezet. Deze sauna is op voorhand volledig ingericht en voorbereid op het stroomnet. Deze sauna neemt slechts 3m² in beslag waardoor hij bijna overal plaatsbaar is: binnen, in de tuin, op je terras, op je patio,... De plaatsing gebeurt binnen de 2 uur!

Uitzweten van toxische stoffen

In de infraroodcabine alsook in de sauna wordt het lichaam warm. Om deze warmte kwijt te kunnen, transpireert het lichaam. Vocht geleidt namelijk goed warmte en tijdens het verdampen van het zweet koelt het lichaam af. Er wordt gezegd dat het lichaam tijdens dit proces ook gifstoffen gaat afvoeren zoals cadmium, lood, zink, en nikkel. Echt wetenschappelijk bewijs is hier overigens niet voor. Er bestaan wel aanwijzingen dat regelmatig saunabezoek een positief effect heeft op het cholesterol gehalte.

Stimulans van het metabolisme & calorieverbranding?

Het hart moet sneller kloppen om de intensieve opwarming van het lichaam af te koelen. Tijdens het zweten openen de poriën van de huid waardoor het bloed afkoelt. Daardoor gaat het bloed sneller stromen en wordt het metabolisme gestimuleerd.

Door het hogere metabolisme en de inspanning die het lichaam moet leveren, gaan ook de nodige calorieën verbrand worden. Of je hier echt mee gaat afvallen is de vraag, want de hoeveelheid verbrande calorieën is over het algemeen niet zo groot. Wel heeft het een positieve impact op de gezondheid.

Verzachten spier- en gewrichtspijnen?

Mensen met spier- en gewrichtspijnen kunnen baat hebben bij het gebruik van een infraroodcabine of een traditionele sauna. Vaak gaat het dan om een verlichting van de pijn. Een infraroodcabine is ideaal voor mensen met rugklachten, ouderen die last hebben van spierpijnen, en sporters. Zeer veel mensen zeggen baat te hebben bij de infraroodsauna en geven aan dat ze minder last hebben van allerlei spier- en gewrichtspijnen. Dit klopt want infrarood straalt meestal gericht naar de rugstreek. Een Finse sauna echter verwarmt de ganse omgeving en bijgevolg je ganse lichaam.

Warmte is natuurlijk altijd goed voor de spieren. Dus, als je last hebt van pijnlijke spieren zal je zeker een verlichtend effect ervaren in een warme omgeving. Dat komt door een betere doorbloeding van de spieren waardoor deze makkelijker afvalstoffen (vb. melkzuur) kwijt raken. De patiosauna van Löyly biedt t.o.v. de infraroodcabine een veel comfortabelere zithouding. In de infraroodcabine zit je verplicht gewoon recht op een harde bank met een straler in de rug. In de patiosauna zit je zoals in een relax-zetel in je salon, beentjes omhoog, kussentje achter je hoofd! Dit bevordert dan ook een meer ontspannen gevoel.

Besluit Zoek je een eenvoudig middel om je rug- en schouderpijn te verzachten, ga dan voor een infraroodcabine. Deze zijn goedkoop, energiezuinig en compact. Zoek je echter een middel om je gehele lichaam te verwennen, spier- en gewrichtspijn te verminderen, je lichaam comfortabel te ontspannen in een droge of vochtige sauna, dan kies je voor een Finse sauna.

Meer weten over sauna? Klik hier.


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens


Bedrijfsnaam: Peter Bauwens

Commerciële naam: Wellness op Wieltjes  Adres: Bordekensstraat 79a

1981 Hofstade  

info@wellnessopwieltjes.be  

0473 57 48 01  

Ondernemingsnummer: BE0649.766.772 

IBAN: BE20 0689 0498 3856

BIC: GKCCBEBB

zcheque_10.jpg
lahtiset-logo.jpg
OSMIA-finland-logo.jpg
nystad-logo.gif
Hukka-design-logo.png
nikkarien-logo.png
TyloHelo.png
kolo-logo.png
    logo-finnsauna-w.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2016 door Peter Bauwens