Blog

Een inleiding tot de saunabeleving: persoonlijke en grondige zuivering


Voorbereiding van de sauna: beleef bewust

Sauna's zijn er in alle soorten en maten, maar er zijn enkele algemene basisprincipes. Een sauna is een kamer die wordt verwarmd met de saunakachel, een soort open haard in de sauna die vanaf de bovenkant open is. Deze is gevuld met stenen die heet worden gemaakt door hout te verbranden of elektriciteit te gebruiken. De kachel wordt best een klein uurtje op voorhand aangestoken of aangezet zodat de stenen de hitte kunnen absorberen. De ruimte wordt uiteindelijk verwarmd door de stralingswarmte van de stenen.

De voorbereiding voor de sauna kan gepaard gaan met het sprokkelen van hout en/of het klaarmaken van een heerlijke opgietvloeistof. Je hebt even de tijd om gepaste muziek te zoeken en de sfeer nog te vergroten door de sauna-omgeving gezellig te verlichten. Een ontspannen warm voetbad of een momentje in een heerlijke ligzetel kunnen de saunabeurt voorafgaan.

Er zijn talloze manieren om de sauna te beleven. Geen twee saunabelevingen zijn ooit echt identiek. Sauna is enerzijds zeer traditioneel maar eveneens zeer flexibel en aanpasbaar naar ieders behoeften en persoonlijke voorkeuren.

Tijdens de sauna: genieten in alle comfort

In de saunaruimte zitten mensen meestal op een bank op een handdoek om hygiëne en comfort te garanderen. Tegenover de saunakachel nemen ze water uit een emmer met een pollepel en gooien het op de brandende hete stenen aan de bovenkant van de kachel. Hierdoor verdampt het water, waardoor een golf van warmte ontstaat die het gevoel van de reeds ingestelde temperatuur verhoogt. De gewenste hoeveelheid water die op het fornuis wordt gegooid en de ideale temperatuur voordat u de saunaruimte betreedt, zijn factoren die in het bijzonder afhankelijk zijn van de wensen van elk individu, evenals de kenmerken van elke sauna.

De warmte in de sauna zorgt ervoor dat het lichaam als geheel een unieke sensatie krijgt, een positieve en gezonde stresstoestand. Naast zweetvorming over de huid, zal je een snelle hartslag opmerken. Dit maakt het gehydrateerd blijven erg belangrijk, met een drankje dat ofwel in de saunaruimte wordt gebracht of dat wordt bereid om snel na het verlaten ervan te worden genuttigd. Het is ook gebruikelijk om af en toe te zwemmen of wat frisse lucht te pakken net buiten de sauna, maar ga dan terug naar de hitte. Deze heen en weer beweging kan uren duren, maar je kunt er ook voor kiezen om maar een kort moment in de sauna door te brengen. Naakt saunabaden is meestal een kwestie van praktische bruikbaarheid vanwege de hitte. Of de sauna nu privé of openbaar is om te gebruiken, alleen of met een groep wordt bezocht, het is een omgeving waar iedereen zich veilig voelt.

Sauna draait heel erg om het ‘nu’ beleven. Het is een ingeplande en zinvolle vrijetijdsbesteding of een activiteit voor een speciale gelegenheid. De sociale media is ver weg maar het persoonlijk contact echter wordt veel intenser. Het is een manier om bij, zo niet één met de natuur te zijn door zijn organische materialen en atmosfeer, en zorgt voor een diepe stilte binnen een drukke samenleving.

Na de sauna: langdurig plezier

Nadat je voor de laatste keer de sauna hebt verlaten, is het tijd om af te koelen, een proces dat pas begint met douchen. Het wegspoelen van het zweet en het bezinken van de hartslag zorgen voor een sterk fysiek en psychologisch gevoel van zuivering. Het heeft een lang effect dat veel gezonder aanvoelt dan alleen een snelle douche of een bad, meer euforisch dan trainen en subtieler dan slapen.

Tijd doorbrengen na de sauna gaat meestal over het genieten van de ontspannen toestand die het lichaam overneemt. Dit betekent vaak socialisatie, evenals het genieten en absorberen van de natuur. Een goede sauna werkt in op alle zintuigen.

Sauna biedt langdurig genot, en de slaap erna zal een ongeëvenaarde kwaliteit hebben. Dit is slechts één van de manieren waarop sauna een natuurlijk recept is dat zowel fysieke als mentale gezondheid brengt en ondersteunt. Welzijn kan worden nagestreefd door bewust verschillende vormen van sauna af te wisselen en uit te proberen, inclusief aanvullende activiteiten en esthetische effecten.

Een innerlijke warmte vult een persoon tijdens het saunaproces. Dit wordt niet alleen toegeschreven aan de fysieke hitte die in de saunaruimte wordt waargenomen, zelfs als het zalige sensaties in het lichaam brengt. De veiligheid, sereniteit en natuurlijke materialen van de sauna zorgen voor een unieke en echt aantrekkelijke atmosfeer tijdens het saunaproces, dat fungeert als ijsbreker voor lichaam en geest, en een keerpunt is voor wisselende momenten in de tijd.

Geniet met al je zintuigen van onze 'Löyly' sauna's.

Zie www.patiosauna.be!


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens

 

GSM nummer:

+32 (0)472 02 49 03 ​

(Ook op WhatsApp bereikbaar)

E-mail: info@wellnessopwieltjes.be

 

Wellness op Wieltjes

Per adres Bofort NV

Treurenborg 9, Kaai 420

Antwerpen, 2030

België 

Hukka-design-logo.png
logo-finnsauna-w.png
kolo-logo.png
OSMIA-finland-logo.jpg
TyloHelo.png
    nikkarien-logo.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2021 door Wellness op Wieltjes.