Blog

Wat is een perfecte sauna?


Sauna lijkt misschien heel eenvoudig, een kamer met een kachel, maar subtiele dingen maken een groot verschil. Er zijn enkele belangrijke punten om op te letten.

In plaats van gedetailleerde bouwinstructies te geven, wil ik je een aantal belangrijke punten geven, een nieuw perspectief op het denken over de sauna vinden en een detail overwegen waarvan je je eerder niet bewust was.

De sauna is een integraal onderdeel van het leven in Finland, sinds duizenden jaren, en zo enorm veel ervaring, gevoel en kennis zit daar verborgen. Finnen worden eerst naar de sauna gebracht voordat ze leren lopen, daarna gaan ze minstens één keer per week in de sauna gedurende hun hele leven, thuis, op het werk, in de sport, in de zomerhut, bij vrienden of familieleden... eigenlijk is er overal een sauna.

Er zijn ongeveer twee miljoen sauna's in Finland en bijna elk is anders. Ook heeft elke bader verschillende voorkeuren. Een klant kan bijvoorbeeld om een ​​"traditionele sauna" vragen. Maar wat nu traditioneel is, was op een bepaald moment in de geschiedenis modern, ook een huidige trend kan in de toekomst traditioneel worden. De sauna ontwikkelt zich. Dus kan er een perfecte sauna zijn?

Absoluut niet! Er is een perfecte sauna voor elk huis, locatie, ruimte, tijd, persoon en voorkeur.

Om het duidelijk te maken, het nemen van een sauna is een ervaring die begint lang voordat je de sauna binnengaat, het begint met een mentale overgang naar ontspannen, alle urgentie verliezen, en gaat dan door tot ver na de sauna, wanneer je afkoelt en rehydrateert , nog steeds genietend van de endorfines. Deze hele ervaring is belangrijk, niet alleen de saunaruimte zelf.

5 Zaken die een sauna geweldig maken

1. Sauna-ventilatie Ventilatie is op vele manieren absoluut de sleutel tot een geweldige sauna. Ventilatie brengt nieuwe zuurstofrijke ademlucht met zich mee, zonder welke u zich snel slaperig zult voelen, ongemakkelijk zult voelen en gedwongen wordt om de sauna te verlaten. Ventilatie kan zelfs de temperatuurverschillen in de sauna helpen en droogt de sauna na de saunasessie op. Ventilatie kan natuurlijk werken of geforceerd worden met een ventilator. Inkomende luchtkanalen zijn net zo belangrijk als uitgaande ventilatieopeningen. De hoeveelheid veranderde lucht moet minimaal c.3 m3 / h zijn voor elke m3 saunavolume, of minstens 22 m3 / h in elke sauna. Een te sterke ventilatie kan de warme lucht wegvoeren.

2. De saunakachel De saunakachel is het hart en de ziel van de sauna, dus u moet hier geen compromis sluiten. De verwarmer is normaal een elektrische verwarmer, met weerstanden die rotsen verwarmen, waarop water wordt gegoten om de stoom te creëren. Fabrikanten specificeren het vermogen voor een sauna met een specifieke afmeting, maar u kunt één maat krachtiger kiezen zonder problemen, omdat dit de voldoende warmte garandeert en de sauna sneller opwarmt. De hoeveelheid stenen is belangrijk. Eenzelfde krachtige verwarming met een kleine capaciteit stenen en een grote capaciteit verwarmt de sauna sneller, maar een verwarming met grotere capaciteit heeft veel voordelen. Wanneer water wordt gegoten, wordt de opgeslagen warmte in de rotsen gebruikt om het te verdampen. Een grote steencapaciteit volstaat voor meer löyly, stoom wordt gegenereerd. Ook heeft een grote steencapaciteit meer oppervlakte van de steen, en dus zijn er niet alleen een paar erg hete stenen maar ook veel mildere stenen. Dus de stoom zal zachter zijn. En de warmte wordt gelijkmatiger verspreid in de sauna. De trend is om meer stenen te hebben, gaande van de typische standaard hangende kachel met 20 kg stenen tot hoge vloerstaande modellen met c. 100 kg. Het visuele ontwerp van de kachel is zeker belangrijk, want het is de focus van aandacht tijdens het ontspannen en mediteren, kijken en luisteren naar de löyly stoom.

3. Saunatemperatuur en vochtigheid De saunatemperatuur is een hoogst subjectieve kwestie. Allereerst varieert de temperatuur in de sauna van een lager niveau tot het hoofdniveau. Ook horizontaal, wanneer u op de bovenste bank zit, kunnen twee personen op verschillende plaatsen zitten en tegelijkertijd een andere sauna ervaren. Kleine kinderen kunnen genieten van een mildere sauna, wanneer de geharde grootvader een echt warme wil. De Finse sauna is normaal gesproken 80-90 graden Celsius, maar een mildere sauna is ook goed. De temperatuur van de sauna moet echter overal boven de 65 graden komen, want dat zal de meeste bacteriën doden, wat anders een onaangename geur zou veroorzaken en geen hygiënische ervaring. Luchtvochtigheid maakt deel uit van de Finse sauna, ook al is de Finse sauna een droge sauna. Je huid voelt de luchtvochtigheid, je voelt het in je adem en het is erg belangrijk. Terwijl water wordt gegoten op de hete stenen van de kachel, wordt een grote hoeveelheid hete damp geproduceerd die enkele ogenblikken gierig aanvoelt en vervolgens gelijkmatig wordt en uiteindelijk wordt geventileerd. Het is een belangrijk kenmerk van de Finse sauna om uw eigen löyly (water op de verwarming) in hoeveelheid en frequentie te kunnen regelen. De damp brengt warmte van de kachel naar u over, en de damp condenseert op uw huid. Dus een deel van het water op je huid is geen transpiratie, maar deze condensatie.

4. Saunadimensies en doorgangen In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een grotere sauna niet altijd beter in kwaliteit van het baden. Het is een kwestie van correcte ventilatie en verwarming. Een grotere sauna biedt echter meer vrijheid om te plannen voor creatieve bankconfiguraties, voldoende doorgangen en meer veiligheid als resultaat. Een typische thuissauna in Finland is c. 230 cm breed en 150 cm diep, variërend van 120 × 120 tot 350 × 250 cm. Sauna's groter dan die zijn te vinden in openbare instellingen. De belangrijkste dimensie in elke sauna is de afstand van het plafond tot de bovenste bank. Dit moet 110 cm zijn, +/- 5 cm. Als de banken te laag zijn, zal de hitte en de hoogte boven de hoofden van de baders zijn, en de sauna is geen geweldige sauna. Als uw sauna erg hoog is, moet u ofwel het plafond laten zakken of hoge banken hebben. Hoge banken zijn geen slechte zaak, maar je hebt meerdere stappen nodig om omhoog te klimmen. Een normale binnenhoogte van de sauna is 220 cm en de bovenste bank is dus 110 cm van het plafond en de vloer. Typische bankdiepte is 60 cm en de afstand van de onderste tot de bovenste bank is 40-45 cm.

5. Bouwkwaliteit Sauna werd gebouwd uit goedkope materialen, hoewel met hart en aandacht. Nu is het uitgegroeid tot de meest zorgvuldig ontworpen en geplande kamer in elk huis. De eigenaar is trots op zijn / haar sauna en zal deze graag aan gasten tonen, of een uitnodiging voor gasten aanbieden om de sauna te nemen, wat een grote eer is. Details van de constructie zijn belangrijk. Er mogen geen zichtbare spijkers of schroeven zijn, want metaal is erg heet tegen de blote huid in de sauna. De naden en uiteinden van hout moeten zorgvuldig worden gemaakt. Houtsoorten, kleuren, oriëntatie moeten harmonisch zijn. De sauna mag de zintuigen niet overbelasten met te kleurrijke materialen, of met licht, om nog maar te zwijgen over muziek of tv of andere afleidingen. De sauna is een subtiel gevoel, waar je je kunt ontspannen en je zintuigen kunt verkennen. Het is als foie gras. Verwen het niet met ketchup. Presenteer het goed, en je zult er meer van genieten.

Dus om samen te vatten: bedenk eerst wat uw saunagebruik zal zijn en wat u kunt bouwen. Ontwerp het dan met een professional, rekening houdend met de ventilatie, de verwarmer, de temperatuur en vochtigheid, de afmetingen en het ontwerp en de bouwkwaliteit en materialen.

Finnen zijn gepassioneerd door de sauna, waarvan wij bij Wellness op Wieltjes vinden dat het niet alleen een geheim van de Finnen mag zijn.


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens

 

GSM nummer:

+32 (0)472 02 49 03 ​

(Ook op WhatsApp bereikbaar)

E-mail: info@wellnessopwieltjes.be

 

Wellness op Wieltjes

Per adres Bofort NV

Treurenborg 9, Kaai 420

Antwerpen, 2030

België 

Hukka-design-logo.png
logo-finnsauna-w.png
kolo-logo.png
OSMIA-finland-logo.jpg
TyloHelo.png
    nikkarien-logo.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2021 door Wellness op Wieltjes.