Blog

Het hart van de Finse sauna


De essentie van de Finse sauna is het creëren van een ontspannend moment dat plaatsvindt in een ruimte met een relatief hoge temperatuur en vochtigheid. Dat is echter genoeg voor "beginnersniveau", want er is zoveel meer over dan alleen die twee variabelen.

Een goede sauna heeft aangepaste verlichting, ziet er mooi uit, er is een geurig aroma, mooi textiel enz.

Sommigen zeggen dat zelfs muziek en zelfs televisie tot de sauna behoren. Het is misschien alleen ik, maar dat laatste is iets te veel van het goede.

De spa- en wellnessbranche heeft het woord 'sauna' hartelijk verwelkomd. Er zijn sauna's, infraroodsauna's, stoomsauna's, hamams en meer. Voor Finnen betekent sauna traditionele sauna of 'droge sauna' zoals het elders wordt genoemd. Dit korte artikel zal zich richten op de traditionele Finse saunakachel, die ik persoonlijk als het hart van de sauna beschouw. Verder richt het zich op de twee meest voorkomende soorten Finse saunakachels; houtgestookte saunakachels en elektrische saunakachels.

Er zijn kachels in alle vormen en kleuren, maar in het geval van sauna heeft die slechts één functie. Het is een eenheid die stenen opwarmt. Klinkt eenvoudig, maar toch proberen honderden producenten het te pakken. Kachels zijn heel anders, te beginnen met de energiebron. Het kan hout, elektriciteit, gas, pellets, enz. zijn. Omdat elektrische saunakachels nog niet zo lang geleden bestonden, werden de stenen traditioneel verwarmd met vuur. Sindsdien bestaan ​​houtgestookte saunakachels nog steeds over de hele wereld. In het geval van elektrische saunakachels worden de stenen verwarmd door elektrische verwarmingselementen.

Ik zal nu een groot geheim onthullen: de magie achter een goede sauna-ervaring gaat altijd over de stenen. Hoe meer stenen er zijn, hoe beter de sauna is. Maar omdat we geen tijd hebben om te wachten tot twee ton stenen heet worden, moeten we compromissen sluiten. Dat laat de fabrikanten in een situatie waar zoveel mogelijk stenen zo snel mogelijk moeten worden opgewarmd. Het is geen gemakkelijke taak voor de verwarming, omdat deze hoge temperaturen moet verdragen in extreme omstandigheden. Er is geen korte weg om "löyly" te perfectioneren, het gaat altijd over stenen en goede ventilatie.

Waarom zeggen wij Finnen dat houtgestookte saunakachels veel beter zijn dan elektrische saunakachels? Vraag het aan iedereen en zij zullen u vertellen dat de beste sauna ooit in hun eigen zomerhuis te vinden is - wat ook zo waar is. Gewoon een beetje over fysica: wanneer het vuur in de kachel brandt, heeft het veel zuurstof nodig. Die lucht moet ergens zijn weg vinden, en in het geval van de zomerhuissauna, komt het van buitenaf naast een mooi meer. Die luchtstroom zorgt voor een geweldige ventilatie en de geurige geur van een echte Finse sauna.

Elektrische kachels worden meestal geplaatst in sauna's die zich in een huis of appartement bevinden. Elektrische kachels vereisen niet dezelfde hoeveelheid zuurstof, wat betekent dat de ventilatie op een andere manier werkt. Als er tegelijkertijd te weinig stenen zijn, kan het resultaat een te droge sauna zijn. Een goede sauna heeft een goede ventilatie en de elektrische verwarming heeft voldoende stenen nodig om vocht te creëren.

Beide opties zijn goed, en het belangrijkste is dat er een sauna IS. De nieuwste trends voor saunakachels zijn ontwerpgerelateerd. De kachel hoeft geen "muurhangend" model te zijn (wat ze vroeger waren), of zelfs geen "torenmodel" meer, maar iets dat in het sauna-ontwerp past en het doel dient. De bedieningseenheden zijn tegenwoordig ook vrij luxueus met aanraakschermen en andere coole dingen.

Als u overweegt een sauna te kopen (hoewel ik niet de juiste man voor het volledige project ben), wil ik enkele tips over saunakachels delen.

1. Vraag altijd om hulp van een professional. Of het nu gaat om de saunakachel, ventilatie, structuur of iets anders - het is het waard. 2. Maak de keuzes in deze volgorde: - Welk type verwarming (houtgestookt, elektrisch, overig) - Hoe krachtig moet de kachel zijn (hangt af van het volume van de ruimte) - Hoe ziet de verwarming eruit? 3. Let op de volgende dingen: - Als houtkachel - respecteer veiligheidsafstanden en voorzie een rookkanaal. Als u geen schoorsteen hebt, vraag dan de professional naar opties voor rookkanalen. - Als elektrische verwarming - respecteer de veiligheidsafstand en plaatsing van de regeleenheid en temperatuursensor. De besturing kan op verschillende plaatsen worden geplaatst, afhankelijk van het model. Bovendien moet de temperatuursensor volgens de instructies worden geïnstalleerd. 4. Als je tussen twee opties vastloopt, kies dan voor de krachtigere kachel. 5. Geniet van elke minuut van uw sauna!

Wat kan verkeerd gaan? Een paar dingen zullen een sauna zeker verpesten. Veiligheid staat natuurlijk voorop. Overweeg zelfs nooit uw "eigen mooie oplossing" uit te voeren in plaats van de instructies te volgen. Ze zijn toch niet zo ingewikkeld. Je geniet misschien niet van je houtgestookte saunakachel als je geen toegang hebt tot houtblokken, of een saunakachel van 10,5 kW start misschien nooit als het elektrische systeem van je huis dit niet verdraagt. Dit zal echter nooit gebeuren, want u contact opneemt met de professional voordat u de verwarming kiest, toch?

Zolang je gekwalificeerde mensen hebt betrokken, gaat alles prima. Sauna is een gezonde en ontspannende manier om jezelf elke dag van de week te behandelen, en wanneer het goed is gebouwd en het hart op de juiste plek is, kun je er nog jaren van genieten. Als je je vanalles afvraagt ​​over de saunakachel en er niet echt zeker van bent, stel ik voor dat je een saunakachel kiest die in Finland wordt gemaakt. Er zijn veel "Finse sauna's" in de buurt, maar niet allemaal noodzakelijkerwijs vervaardigd in Finland. Hier durf ik te zeggen dat we dit soort serieus nemen, wat betekent dat elk model strikt is getest en bewezen goed is.

Mijn eigen sauna dan? De best mogelijke saunakachel die ik me kon voorstellen, zou dat twee-ton stenen monster zijn, dat ik met brandend hout zou opwarmen. In het échte leven geef ik de voorkeur aan een houtkachel met 160kg stenen. Het kost me een uur om het warm te krijgen, maar dat herinnert me er nog steeds aan dat ik nooit zo'n haast mag hebben dat ik niet kon wachten tot het klaar was.

Eigenlijk .. Wie maak ik een grapje? Ik zal sowieso te veel haast hebben op een vrijdagavond wanneer sauna echt nodig is, dus ik nam geen risico's en voegde ook een elektrische kachel toe. Het is tenslotte fantastisch hoeveel druk op een knop je avond kan verbeteren.

Blijf veilig en ontspannen!

Bij de Finse saunashop van Wellness op Wieltjes kies je voor Finse of Zweedse kwaliteit. Wij verkopen alle elektrische modellen van Helo en Tylo. Deze kachels komen van bij de exclusieve invoerder voor België. Uw garantie is dus verzekerd en de service na verkoop is snel en correct. Ga naar https://www.wellnessopwieltjes.be/saunakachels en kies de kachel die best bij u past.


Aanbevolen berichten
Archief

Contactgegevens

 

GSM nummer:

+32 (0)472 02 49 03 ​

(Ook op WhatsApp bereikbaar)

E-mail: info@wellnessopwieltjes.be

 

Wellness op Wieltjes

Per adres Bofort NV

Treurenborg 9, Kaai 420

Antwerpen, 2030

België 

Hukka-design-logo.png
logo-finnsauna-w.png
kolo-logo.png
OSMIA-finland-logo.jpg
TyloHelo.png
    nikkarien-logo.png
    jokipiinpellava_logo.png

    2021 door Wellness op Wieltjes.